پیشگیری، علائم و تشخیص ریزش مو
امروزه یکی از معضلاتی که در بین بسیاری از افراد به وجود میآید و با آن دست و پنجه نرم میکنند، کم پشتی و ریزش مو میباشد. این اتفاق، سبب تغییرات منفی در ظاهر افراد میشود که بسیار ناخوشایند است. ریزش مو یا آلوپسی، یک اتفاق بسیار رایج در بین مردان، زنان و کودکان است که همه ساله افراد زیادی را در سطح جهان درگیر میکند. ریزش مو میتواند موقتی یا دائمی باشد و همچنین نتیجه وراثت، تغییرات هورمونی، شرایط پزشکی یا بخشی طبیعی از کهولت سن باشد. ریزش موها تا 100 تار مو در روز کاملاً طبیعی است و اگر مقدار تار موهای ریخته شده بیشتر از این حد بود و یا اینکه علائمی مانند نازک شدن مو را در پوست سر خود مشاهده کردید، باید ابتدا به سراغ علت ریزش موی خود باشید و سپس درمان ریزش مو را آغاز کنید.
امروزه حجم کم موها یا تاسی به دلیل ریزش مو به یکی از دغدغه های اساسی افراد در مورد ظاهرشان بدل شده است. اگر چه در برخی موارد انواع روشهای درمانی برای ریزش مو ممکن است موثر نباشد؛ ولی در اغلب موارد، استفاده از شیوه های جدید درمانی از قبیل مصرف داروهایی مانند ماینوکسیدیل و فیناستراید ، و بکارگیری روشهایی مانند مزوتراپی، پی آر پی، هیر فیلر و ... میتواند موجب رضایت افراد از افزایش موهایشان باشد. اگر شما هم با ریزش مو مواجه هستید؛ میتوانید با مراجعه به مطب دکتر فاطمه عندلیب، متخصص پوست و مو در اصفهان، از مناسب ترین و بهترین روش درمانی استفاده نمایید.
علت ریزش مو
علت ریزش مو به عوامل مختلفی وابسته است. در بعضی اوقات یک یا چند عامل مختلف به طور همزمان سبب نازک شدن تارهای مو، ریزش و در نهایت کم پشت شدن موها می شوند. شناخت این عوامل و تلاش برای حذف آنها در بهتر شدن وضعیت سلامت موها موثر است. در ادامه به مهم ترین علل ریزش مو اشاره می کنیم:
- وراثت و سابقه خانوادگی: شایع ترین علت ریزش مو، بیماری وراثتی است که با افزایش سن اتفاق می افتد. به این وضعیت آلوپسی آندروژنیک، طاسی با الگوی مردانه و طاسی با الگوی زنانه گفته می شود. این حالت به تدریج و با الگوهای قابل پیش بینی اتفاق می افتد. در آقایان، خط رشد موها عقب نشینی کرده و لکه های طاسی بروز می کنند. در خانم ها ابتدا موهای سر کم پشت شده و سپس موها از بالاترین قسمت سر شروع به ریزش می کنند.
- پرتودرمانی در سر: در این موارد ممکن است مو مانند قبل رشد نکند.
- مدل مو و رفتار نامناسب با موها: محکم بستن موها و داشتن مدل موی نامناسب مانند بستن محکم موها به عقب، باعث کشیده شدن و ایجاد فشار بسیار زیاد و در نهایت ریزش مو می شود. به این نو ریزش مو آلوپسی می گویند.
- اختلالات و تغییرات هورمونی: برخی شرایط هورمونی خاص ممکن است باعث ریزش مو دائمی یا موقت شود. رایج ترین علت ریزش مو بر اثر تغییرات هورمونی ناشی از:
- بارداری: شرایط هورمونی در خانم های باردار دچار تغییرات مهمی می شود. در این افراد موها حجم زیادی نسبت به قبل باردای داشته و پرپشت می شوند؛ اما بعد از زایمان، وضعیت هورمونی دوباره به حالت طبیعی برگشته و موها پس از پایان چرخه رشد، دچار ریزش می شوند.
- زایمان: به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از زایمان و شیردهی در بعضی از خانم ها ریزش مو دیده می شود.
- یائسگی: ریزش مو در دوران یائسگی از اصلی ترین دلایل ریزش مو در خانم ها است. در این افراد پزشک با برقراری تعادل در میزان ترشح هورمون های زنانه و مردانه از ریزش مو جلوگیری می کند.
- قطع مصرف قرص های جلوگیری از بارداری: در این شرایط افراد با قطع قرص های ضدبارداری دچار ریزش مو می شوند. از آنجایی که قرص های ضد بارداری در دسته قرص های هورمونی قرار می گیرند، این قرص ها تعادل هورمونی بدن فرد را برهم زده و باعث عوارض جانبی مانند ریزش مو می شود.
- شرایط پزشکی: برخی علل ریزش مو ناشی از شرایط پزشکی عبارتند از:
- آلوپشیا (آلوپسی آره آتا): یک بیماری خود ایمنی است که به فولیکول های مو حمله کرده و باعث ریزش سکه ای مو و تکه تکه شدن آن می شود. این بیماری ابتدا باعث بروز لکه های طاسی کوچکی شده و در برخی افراد در تمام قسمت های سر یا بدن ادامه پیدا کند.
عفونت های پوست سر:
- درماتیت سبورئیک: یک بیماری عفونی پوستی است که در صورت بروز در پوست سر باعث ریزش مو می شود. این عفونت، لکه های کوچک، رنگی یا بی نگ در پوست ایجاد می کند.
- پسوریازیس: یک بیماری خودایمنی و عفونی در پوست سر است. این بیماری با افزایش سرعت رشد سلول های پوست سر به سلول های فولیکولی مو آسیب رسانده و باعث ریزش مو می شوند.
- قارچ پوستی تینیا کیپتیس: یکی دیگر از عوامل بروز عفونت در پوست سر عوامل قارچی بوده که باعث پوسته شدن، خارش پوست سر و ریزش مو می شوند.
- اسکلرودرم یک بیماری خود ایمنی است که باعث سخت شدن پوست سر و در نتیجه ریزش مو می شود.
- آلوپسی اسکار: از اختلالات خودایمنی بوده و با از بین بردن فولیکول های مو بر اثر التهاب به عنوان یکی از اصلی ترین دلایل ریزش مو شناخته می شود.
- وجود انگل دمودکس: بسیاری از مشکلات پوست و مو به خاطر وجود انگلی بنام دمودکس مایت می باشد.
- کرم حلقوی (Ringworm): عامل این بیماری نوعی قارچ است که باعث خارش، قرمزی، پوسته شدن پوست سر و در نهایت ریزش مو می شود.
- اختلال موکنی(کندن مکرر مو) یا همان Trichotillomania، افراد مبتلا به این بیماری، فشار روانی زیادی برای کندن موهای خود احساس می کنند. این افراد نیاز شدید روحی به کشیدن موهای خود در سر، ابرو یا مژه ها دارند.
- بیماریی هایی که باعث ایجاد زخم پوست سر می شوند. مانند لیکن پلان و برخی از انواع بیماری لوپوس. این زخم ها باعث ریزش دائمی مو می شوند. بیماری لیکن پلان اغلب در افراد بالای 40 سال دیده شده و باعث بروز زخم های کوچک خارش دار در پوست سر یا نواحی دیگر بدن می شود. این زخم ها در پوست سر مانع رشد مجدد موها در این مناطق می شوند.
- مشکلات تیروئیدی به ویژه کم کاری تیروئید: تیروئید یکی از غده های مهم در بدن است که کاهش یا افزایش ترشح هورمون های تیروئیدی باعث بروز بیماری کم کاری و پرکاری تیروئید می شود. تعادل در ترشح هورمون تیروئید در سلامت و رشد موهای سر مؤثر بوده و اختلال در آن از علل ریزش مو است.
علائم ریزش مو
ریزش مو میتواند از طرق مختلف، بسته به علت آن ظاهر شود و میتواند یا بهصورت تدریجی یا ناگهانی به وجود آید و بر پوست سر یا کل بدن فرد تأثیر گذارد. برخی از انواع ریزش مو موقتی و سایر انواع آن دائمی می باشد. علائم و نشانه های ریزش مو میتواند شامل:
- نازک شدن تدریجی بالای سر: این مورد، شایع ترین نوع ریزش مو می باشد که با افزایش سن بر مردان و زنان تأثیرگذار خواهد بود. در مردان، مو اغلب از ناحیه پیشانی در مسیری که حرف M را شبیه سازی میکند، عقب نشینی می کند. در زنان، معمولاً خط موی ناحیه پیشانی حفظ میشود ولی بخشی از مو گسترش میابد.
- طاسی نقطه ای یا مدور: برخی افراد طاسی سکه ای یا صاف را تجربه میکنند. این نوع از ریزش مو معمولاً فقط بر پوست سر تأثیر میگذارد؛ اما گاهی اوقات نیز در ریش یا ابروها نیز اتفاق میافتد. در برخی موارد، پوست قبل از ریزش مو دچار خارش یا درد می شود.
- سست شدن ناگهانی مو: یک شوک عاطفی یا فیزیکی میتواند باعث سست شدن مو شود. با شانه کردن و یا شستن مو یا حتی با کشیدن آرام مو مشتی از مو ممکن است بریزد. این نوع ریزش مو معمولاً باعث نازک شدن کلی مو شده و طاسی تکه ای را ایجاد نمیکند.
- ریزش موی کل بدن: برخی شرایط و درمان های پزشکی مانند شیمی درمانی برای سرطان، میتواند باعث ریزش موی کل بدن شود که معمولاً مو دوباره رشد میکند.
- تکه های پوسته پوسته شده ای که در طول پوست سر پراکنده اند. این مورد نشانه ای از عفونت قارچی است که ممکن است با موی شکسته، قرمزی، تورم و تراوش همراه باشد.
تشخیص ریزش مو
قبل از تشخیص، پزشک احتمالا یک آزمایش فیزیکی انجام میدهد و از شما میخواهد تا در مورد سابقه پزشکی و خانوادگی خود بگویید. همچنین تست های زیر را نیز انجام میدهد:
- آزمایش خون. این مورد به شرایط پزشکی پوشش داده نشده مرتبط با ریزش مو مانند بیماری تیروئید کمک میکند.
- تست کشش. پزشک به آرامی مقداری از موهایتان را میکشد تا ببیند چه مقدار ریزش مو دارید. این مورد در تعیین مرحله ریزش کمک میکند.
- بیوپسی پوست سر. پزشک نمونه هایی از پوست یا چند تار موی کنده شده از پوست سر را برای بررسی ریشه های مو خراش میدهد که میتواند در تعیین عامل عفونی که باعث ریزش مو شده موثر باشد.
- میکروسکوپ نوری. پزشک از ابزار ویژه برای بررسی موهای کنده شده استفاده میکند. میکروسکوپ نوری اختلالات احتمالی پوشش داشته نشده از ساقه مو را تعیین میکند.
پیشگیری از ریزش مو
نکات زیر میتواند به شما کمک کند تا از ریزش موهایی که قابل پیشگیری هستند، جلوگیری به عمل آورید:
- یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از مواد مغذی داشته باشید.
- از مدل موهای سخت، اجتناب ورزید. مانند موهای بافتهشده، جمعکردن موها در پشت سر و یا مدل دماسبی.
- از چرخاندن، پیچاندن، مالش یا کشیدن موهای خود خودداری کنید.
- در هنگام شستشو و شانه کردن موهای خود با ملایمت با آنها رفتار کنید.
- شانههایی که دندانههایشان فاصله بیشتری دارد، به کنده نشدن موهای شما کمک بیشتری میکنند.
- از رفتارهای خشن با موهای خود اجتناب ورزید مثل استفاده از بیگودیهای داغ، دستگاههای فر دهنده مو و فرهای دائمی مو.
درمان ریزش مو
ریزش مو با تراکم کم و جزئی را که فولیکولهای مو در سطح سر به طور کامل از بین نرفته اند و قابل برگشت هستند. میتوان زیر نظر و مشاوره پزشک با روشهای تقویتی و بدون نیاز به کاشت مو و فقط در کمک به کیفیت کاشت مو را به صورت های گوناگون انجام داد. راههای درمان ریزش مو شامل مواردی مانند:
1. روشهای تقویتی
- ماینوکسیدیل: محلول یا شامپو ماینوکسیدیل را هر روز روی پوست سر بمالید. این دارو ممکن است عوارض جانبی مانند تحریک پوست سر و ایجاد آکنه داشته باشد. عوارض جانبی دیگری که به ندرت رخ میدهد، تپش قلب و تاری دید است.
- فیناستراید: یک قرص تجویزی است که ممکن است به کند شدن ریزش مو کمک کرده و باعث رشد موی جدید شود. این دارو بیشتر برای آقایان تجویز میشود و در آقایان زیر ۶۰ سال تأثیرگذاری بالاتری خواهد داشت. زنان باردار و همچنین زنانی که قصد بارداری دارند، نباید از این دارو استفاده کنند.
- ویتامین درمانی: پکیج درمانی است که شامل انواع ویتامین های مناسب برای رشد و تقویت مو است و از ریزش مو جلوگیری میکند و باید حتماً طبق نظر پزشک و مصرف شود.
- مزوتراپی: یک روش غیر تهاجمی است که در آن ترکیبهای خاصی در لایههای سطحی پوست تزریق میشود. این مواد در زیر لایه اپیدرم پوست تزریق شده تا به بافت هدف برسند. مزوتراپی باعث تحریک لایه مزودرم شده و طیف گستردهای از علائم و ناراحتیها را برطرف مینماید. ترکیب تزریقی میتواند شامل مواد بسیاری باشد که بر اساس نیاز افراد، میتوان آن را برای هر بیماری بهصورت خاص تهیه نمود. ترکیب این مواد تزریقی میتواند شامل: مواد معدنی، ویتامینها، اسیدهای آمینه، اسیدهای نوکلئیک و کوآنزیم ها باشد. شانس نتیجه درمان ریزش مو در مردان و زنان با مزوتراپی بین ۹۰ الی ۹۲ درصد است، درحالیکه شانس استفاده از محلول ماینوکسیدل تنها چیزی حدود ۵۰ درصد است.
- لیزر تراپی: یکی دیگر از راههای درمان ریزش مو و تقویت مو لیزر تراپی یا لیزر سرد است که با سطح انرژی و جریان کم و اثر بخشی بالا صورت میگیرد. در این روش، جراحی انجام نخواهد شد و به بافت و بازسازی ریشه مو و تقویت آن کمک میشود و باعث میشود موها ضخیم تر، با کیفیت ساقه اضافه، بدون ریزش و براق تر شود.
- Prp: پی آر پی، پلاسمای غنی شده از پلاکت است. این روش یکی از روشهای مؤثر بر تقویت مو میباشد. در این روش مو و سلول درمانی که یک فراورده خونی است و به حالت استراحت رفته است، با تزریقات کوچک و محلول درمانی دوباره باعث میشود تحریک و جوانی خود را به دست آورد و به جز پلاکت خون چیز دیگری وارد بدن نمیشود و فاکتور رشد تغلیظ شده در رشد موی جدید و پر پشت شدن آن تأثیر بسزایی دارد و یکی از راههای درمان ریزش مو است.
2. کاشت مو
گاهی موهای فرد تنها با روش تقویتی جوابدهی و افزایش تراکم دلخواه را برای فرد ندارد و فرد در این مرحله اقدام به انجام کاشت و یا ترمیم مو میکند. واژه کاشت مو در اصل به معنای پیوند طبیعی می باشد. شرایط کاشت موی هر فرد بستگی به بانک مو و قسمت اهدا کننده آن دارد، به صورتی که هر چقدر بانک مو و بخش اهدا کننده قوی تر باشد تراکم پیوند و کاشت مو بیشتری خواهیم داشت.
یکی از مراکز تخصصی و مدرن لیزر موهای زائد در اصفهان کلینیک دکتر فاطمه عندلیب میباشد. شما میتوانید جهت رفع موهای زائد زیر نظر متخصص پوست به این مرکز مراجعه نمایید. لطفا جهت دریافت نوبت، کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر عندلیب با شماره تلفن : 36260819 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، بن بست پارکینگ عمومی توحید ، مجتمع آسمان ، طبقه چهارم
تلفن : 36260819 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
ریزش مو در شیردهی تا کی ادامه دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-04-27تاریخ بروز رسانی : 1401-04-30 -
ریزش موی ارثی چه نشانه هایی دارد و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-12-15تاریخ بروز رسانی : 1401-04-01 -
علت ریزش مو در مردان و درمان آن را در این مطلب بخوانید
تاریخ انتشار : 1401-03-31تاریخ بروز رسانی : 1401-04-01 -
ریزش موی آندروژنیک در زنان
تاریخ انتشار : 1400-12-20تاریخ بروز رسانی : 1401-04-01 -
علت ریزش موی سکه ای چیست و آیا درمانی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-04-14تاریخ بروز رسانی : 1401-04-17
نظرات کاربران درباره این مطلب :مهرانگیز زمانی [ 1402-06-25 ]
سلام من کناره های سرم ریزش مو خیلی دارم چطوری میتونم برای قسمت کناره های سرم کاشت مو انجام بدم؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .