جای جوش؛ انواع ، درمان و راه های پیشگیری
جای جوش از مشکلات شایع پوستی است. این عارضه زمانی به وجود می آید که فرآیند ترمیم پوست پس از جوش به درستی انجام نشود و جای زخم یا فرورفتگی روی پوست باقی بماند. عوامل متعددی مانند التهاب شدید، دستکاری جوشها و عدم درمان به موقع می توانند این وضعیت را تشدید کنند. اگر جای جوش به درستی درمان نشود، ممکن است به مرور زمان عمیق و مقاوم شود، اما خبر خوب این است که روش های نوین درمان جای جوش می توانند تأثیرات قابل توجهی در بهبود ظاهر پوست داشته باشند. اهمیت درمان به موقع جای جوش نه تنها در بهبود زیبایی ظاهری بلکه در بازیابی اعتماد به نفس و کیفیت زندگی فرد نهفته است. در ادامه این مقاله، به بررسی علل ایجاد جای جوش، روش های پیشگیری و موثرترین راهکارهای درمانی م یپردازیم تا شما بتوانید بهترین تصمیم را برای پوست خود بگیرید.
- جای جوش
- انواع جای جوش
- علل ایجاد جای جوش
- راه های پیشگری از ایجاد جای جوش یا اسکار آکنه
- درمان جای جوش
- لایه برداری شیمیایی
- میکرونیدلینگ برای جای جوش
- لیزر درمانی برای جای جوش
- درمان جای جوش با تزریق فیلر یا پرکننده ها
- سابسیژن جای جوش
- از بین بردن جای جوش با دارو
- روشهای خانگی درمان جای جوش
- هزینه درمان جای جوش در اصفهان
- سوالات پرتکرار کاربران درباره درمان جای جوش
- نتیجه گیری
جای جوش
جای جوش یا اسکار آکنه (Acne scars) زمانی ایجاد می شود که جوش رفع شود؛ اما جای آن به شکل زخم پوستی باقی بماند. جای جوش یک مشکل شایع پوستی است که در 20 درصد افراد ایجاد میشود. جای جوش بیشتر در افراد جوان و روی پوست صورت یا بالای کمر ایجاد میشود و به علت تاثیرات منفی روی زیبایی و ظاهر افراد، میتواند باعث کاهش اعتماد به نفس افراد شود. امروزه روش های موثری برای رفع جای جوش وجود دارند که میتوانند به بازیابی زیبایی پوست کمک کنند.
انواع جای جوش
بر اساس شکل، آکنه میتواند انواع مختلفی از جای زخمها را به جا بگذارد که میتوان آنها را به هفت دستهی اصلی زیر تقسیم کرد:
- جای زخم آیسپیک (Ice Pick): شکل این زخمها حالت قندیلی دارد؛ به این شکل که در سطح پوست، دهانهی وسیع داشته و هرچه عمیقتر میشوند باریکتر میشوند. زخمهای آیس پیک معمولا در پیشانی یا گونه که پوست نازکتری دارند ایجاد میشود.
- جای زخم باکسکار(Boxcar): این نوع اسکار جوش، به شکل یک مربع یا جعبهی فرورفته در پوست دیده میشود که بیشتر در پوست فک یا پایین گونهها که پوست ضخیمتری دارند مشاهده میشود.
- جای زخم رولینگ (Rolling): این نوع جای زخمها به شکل فرورفتگیهای کمعمق و موجداری هستند که لبههای شیبداری دارند و باعث میشوند تا سطح پوست ناهموار دیده شود. این نوع جای جوشها نیز معمولا در پوست اطراف فک یا نیمهی پایینی گونه ایجاد میشوند.
- جای زخم هایپرتروفیک (Hypertrophic): جای زخم هایپرتروفیک به شکل برجسته یا مسطح در روی پوست ایجاد میشوند (و نه فرورفتگی). علت ایجاد جای زخم هایپرتروفیک، تولید بیش از حد کلاژن روی پوست است و معمولا روی پوست سینه، کمر، شانهها یا صورت مشاهده میشوند. این نوع جای جوش در افرادی که پوست تیرهتری دارند بیشتر مشاهده میشود.
- جای زخم کلوئید (Keloid): این نوع زخمها نیز شکل برجسته داشته و معمولا رنگ تیرهتری نسبت به رنگ پوست افراد دارند. جای زخم کلوئید ممکن است به بافتهای سالم اطراف جوش نیز آسیب زده و کمی بزرگتر از خود جوش باشد. همچنین این نوع جای جوش ممکن است با خارش یا درد همراه باشند و در افرادی که پوست تیرهتری دارند بیشتر بروز میکند.
- الاستولیز پریفولیکولار (Perifollicular Elastolysis): این نوع جای زخم که با نام اسکار آکنهی پاپولار نیز شناخته میشود به شکل برآمدگیهای گرد یا بیضی ایجاد میشوند که معمولا به رنگ پوست خود فرد هستند و بیشتر در پوست روی بازوها، سینه، کمر، شانه و صورت مشاهده میشوند.
- نقاط تیره یا لکههای پوستی (هایپرپیگمنتاسیون): ممکن است بعد از بهبود جوش، لکههای تیرهای در محل ایجاد آن ظاهر شوند، بهویژه اگر پوست فرد کمی تیره باشد. اگرچه ممکن است در برخی منابع، هایپرپیگمانتاسیون بهعنوان جای جوش دستهبندی نشود؛ اما به این علت ایجاد میشود که آکنه باعث تحریک سلولهای تولیدکنندهی ملانین (رنگدانهی پوست) شده و موجب ایجاد لکههای رنگی در محل جوش میشود.
علل ایجاد جای جوش
ایجاد جای جوش در واقع پاسخ طبیعی بدن به التهاب پوست یا آسیب آن است. زمانی که جوش ایجاد میشود، بخشی از کلاژنهای طبیعی پوست نیز تخریب میشوند. بدن در پاسخ به این آسیب، شروع به ساخت کلاژن جدید میکند. اگر میزان کلاژن ساختهشده توسط سلولهای پوستی بیش از حد نیاز باشد باعث ایجاد جای جوش برجسته میشود؛ اما اگر میزان بافت آسیبدیده نسبتا زیاد باشد و بدن نتواند بافت از دست رفته را به طور کامل ترمیم کند، جای جوش فرورفته ایجاد میشود.
راه های پیشگری از ایجاد جای جوش یا اسکار آکنه
برای پیشگیری از ایجاد جای جوش برخی راهکارها وجود دارند که توصیه میشود رعایت کنید .
- جوش خود را در اولین فرصت درمان کنید: اگه به محض اینکه جوش یا آکنه روی پوست شما ایجاد شد، شروع به درمان آن کنید، احتمال اینکه جوشهای شدیدتر و بزرگتری ایجاد شوند یا التهاب پوست تشدید شود کاهش مییابد؛ در نتیجه، احتمال اینکه جای جوش ایجاد شود نیز کمتر میشود.
- جوش خود را دستکاری نکنید: هرگونه دستکاری جوش مانند فشاردادن یا ترکاندن آن باعث افزایش التهاب و عفونت پوست شده و احتمال اینکه جای جوش شدیدتری ایجاد شود را بیشتر میکند.
- از پوست خود بهخوبی مراقبت کنید: شستشو و پاککردن منظم پوست، آبرسانی، استفاده از کرم ضدآفتاب استاندارد و تغذیهی پوست با ماسکهای مناسب باعث تقویت پوست، تحریک کلاژنسازی و کاهش خطر التهاب و جای جوش میشود.
- تغذیهی سالم داشته باشید: مصرف برخی مواد غذایی مانند میوهها، سبزیجات و نوشیدن آب کافی برای هیدراته نگه داشتن بدن و کاهش التهاب پوست کمک میکنند.
- پوستههای روی جای جوش را دستکاری نکنید: پوستههایی نازکی که پس از رفع جوش ایجاد میشوند، مانند بانداژی عمل میکنند و با حمایت از زخم، باعث بهبود بهتر و سریعتر آن میشوند. با کندن این پوستهها از روی پوست، فرایند بهبودی به تعویق افتاده و احتمال ایجاد جای زخم نیز بیشتر میشود.
درمان جای جوش
روشهای مختلفی برای درمان جای جوش وجود دارند که میتوانند به طور موثری به کاهش آثار زخم و زیبایی بیشتر پوست کمک کنند. از جمله درمانهای جای جوش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لایه برداری شیمیایی
لایه برداری شیمیایی روشی است که طی آن، از محلولهای اسیدی خاصی استفاده میشود تا لایههای سطحی پوست تخریب شده و از سطح پوست کنده شوند. این کار پوست را تحریک میکند تا سلولهای جدید را جایگزین سلولهای ازبینرفته کند و به این ترتیب، سطح پوست جوانتر و شادابتر شده و جای جوش از بین میرود. لایه برداری شیمیایی در سه حالت زیر انجام میشود که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند:
لایه برداری سطحی: این نوع لایه برداری ضعیفترین حالت لایهبرداری شیمیایی بوده و برای جای جوشهای خفیف و سطحی استفاده میشود و تاثیری روی جای جوش متوسط و عمیق ندارد.
لایه برداری متوسط: این نوع لایه برداری به لایهی میانی پوست نفوذ میکند و برای رفع جای جوش هایپرپیگمنتاسیون، رولینگ، آکنههای کیستی و لکههای پوستی متوسط موثر است.
لایه برداری عمیق: این نوع لایه برداری به بخشهای زیرین پوست نفوذ کرده و بیشترین کاربرد را در رفع جای جوش دارد. از لایهبرداری عمیق برای رفع جای جوش شدید مانند باکسکار و اسکارهای آیس پیک میتوان استفاده کرد.
میکرونیدلینگ برای جای جوش
میکرونیدلینگ روشی کمتهاجم برای جوانسازی صورت و رفع جای جوش است. در این روش، از سوزنهای بسیار ریزی استفاده میشود تا آسیبهای کنترلشدهای به لایههای عمیق پوست وارد شود. سوزنهای استفادهشده در میکرونیدلینگ باعث میشوند تا حفرههای بسیار ریزی در سطح پوست ایجاد شده و سلولهای سطحی پوست تخریب شوند. بدن در پاسخ به این تخریب، شروع به بازسازی خود کرده و با تولید کلاژن و سلولهای جوان باعث رفع جای جوش میشود. این روش برای جای جوشهای شدید کاربرد دارد.
لیزر درمانی برای جای جوش
لیزردرمانی یکی از روشهای غیرتهاجمی برای رفع جای جوش است. در این روش، از انواع پرتو لیزر استفاده میشود تا سلولهای پوستی تحریک شوند و با تولید کلاژن و الاستین بیشتر، جای جوش از بین برود. چند نوع لیزر برای درمان جای جوش وجود دارند که هر کدام برای نوع خاصی از جای جوش مناسب هستند:
لیزر فرکشنال CO2: این لیزر با تبخیر سلول های سطحی پوست منجر به ایجاد میکروکانالهای بسیار ریز در پوست شده و منجر به تحریک کلاژنسازی و بهبود بافت پوست میشود. لیزر CO2 برای درمان جای جوش های سطحی تا عمیق و چین و چروکهای ظریف بسیار موثر است.
اندولیفت: درمان جای جوش با لیزر اندولیفت به وسیله فیبرهای نوری بسیار ریز برای انتقال انرژی به لایههای عمقی پوست استفاده می شود. اندولیفت باعث تحریک کلاژنسازی، بهبود بافت پوست و کاهش التهاب میشود. این روش نیز برای درمان جای جوشهای سطحی تا عمیق و اسکارهای آکنه مناسب است.
لیزر آی پی ال (IPL): لیزر آی پی ال برای درمان جای جوش با استفاده از نور پالسی، لکهای پوستی، قرمزی و التهاب ناشی از جوش را کاهش می دهد و میتواند به بهبود بافت پوست و کاهش منافذ باز کمک کند.
درمان جای جوش با تزریق فیلر یا پرکننده ها
فیلرها یا پرکنندهها موادی با منشا طبیعی هستند که سازگاری مناسبی با بدن انسان دارند. این مواد به زیر پوست تزریق میشوند و با ایجاد حجم در زیر پوست، باعث رفع چین و چروک پوستی یا جای جوش میشوند. انواع مختلف فیلرها یا ژلها وجود دارند که از میان آنها، ژلهای هیالورونیک اسید بیشترین کاربرد را دارند. علاوه بر ژلها، تزریق چربی نیز به عنوان راهکاری برای افزایش حجم زیر پوست به کار می رود. در این روش، چربی اضافه از بدن خود فرد جدا شده و پس از تصفیه شدن به محل آسیب پوست تزریق میشود. تزریق فیلر و تزریق چربی برای جای جوش زمانی توصیه میشود که فرورفتگیهای شدید ناشی از جای جوش ایجاد شده باشند.
سابسیژن جای جوش
سابسیژن جای جوش یکی از روشهای درمانی موثر برای رفع جای جوشهای عمیق و اسکارهای آکنه است. در این روش، با استفاده از یک سوزن مخصوص، چسبندگیهای بین پوست آسیبدیده و بافت زیرین شکسته شده و باعث میشود که پوست به سمت بالا کشیده شود و فرورفتگیهای ناشی از جای جوش پر شود. این برشها باعث تحریک تولید کلاژن میشوند که به بهبود بافت پوست و پر شدن فرورفتگیها کمک میکنند. سابسیژن به ویژه برای درمان جای جوشهای عمیق و اسکارهای آکنه قدیمی بسیار موثر است.
از بین بردن جای جوش با دارو
امروزه دارویی که بتوان با مصرف آنجای جوش را به طور کامل رفع کرد وجود ندارد. برخی داروها میتوانند باعث کاهش التهاب شده و از ایجاد جای زخم جلوگیری کنند. همچنین برخی داروها نیز به تقویت پوست کمک کرده و به کاهش جای جوش منجر میشوند. شناختهشدهترین داروها برای جای جوش شامل موارد زیر هستند:
آنتیبیوتیکهای موضعی: مانند کلیندامایسین، تتراسایکلین و اریترومایسین برای کاهش باکتریهای عامل جوش و التهاب استفاده میشوند و با کاهش التهاب، از ایجاد جای جوش شدید جلوگیری میکنند. مصرف این داروها بدون تجویز پزشک ممنوع بوده و مصرف خودسرانهی آنها به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
هیدروکورتیزون: این دسته از داروها التهاب و قرمزی شدید جوشهای بزرگ را کاهش میدهند؛ اما برای جوشهای سرسیاه و سرسفید کوچک، تاثیر کمتری دارد.
داروهای خوراکی: مصرف برخی داروها برای کاهش التهاب و عفونت پوستی توصیه میشود. این داروها شامل آنتیبیوتیکهایی مانند تتراسایکلین، داکسی سایکلین، کلیندامایسین و آزیترومایسین و همچنین در موارد شدیدتر، ایزوترتینوئین (راکوتان) هستند.
پمادهای حاوی اسیدسالیسیلیک: این نوع پمادها، میتوانند با پاک کردن آلودگیها و سلولهای مردهی سطح پوست، لایهبرداری سطحی پوست را انجام داده و باعث رفع جای جوش شوند.
رتینوئیدها: این داروها نیز بیشتر به شکل پمادهای موضعی بوده و با رفع التهاب و از بین بردن لکهای پوستی، باعث رفع جای جوش میشود.
آلفا هیدروکسی اسید: این داروها نیز تاثیر لایه برداری داشته و باعث افزایش سرعت بازسازی سلولهای پوست میشوند. از آلفا هیدروکسی اسیدها میتوان برای رفع جای جوش خفیف تا متوسط استفاده کرد.
علاوه بر داروهای بیانشده، داروهای مختلف دیگری مانند پمادهای حاوی اسیدلاکتیک، پانسمانهای سیلیکونی، رتینول، آزلائیک اسید و ... وجود دارند که هر کدام کاربرد و تاثیرات خود را دارند. به طور کلی توصیه میشود تا قبل از مصرف هر دارویی، به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا پس از بررسی پوست و بر اساس وضعیت جای جوش خود، داروی مناسب شما تجویز شود.
روشهای خانگی درمان جای جوش
روشهای خانگی درمان جای جوش برای تقویت پوست و بهبود جای جوشهای خفیف موثر هستند و معمولا تاثیری روی جای جوشهای شدید ندارند. روشهای خانگی موثر برای درمان جای جوش شامل موارد زیر هستند:
استفاده از ماسک سرکهی سیب: دو قاشق غذاخوری سرکهی سبک را با دو قاشق غذاخوری آب مخلوط کرده و پس از آغشتهکردن پنبه به محلول حاصل، آن را 5 دقیق روی پوست خود قرار دهید، سپس پوست خود را بشویید.
آلوئهورا: آلوئهورا به دلیل خواص ضدالتهابی و ترمیمکنندگی، یکی از بهترین درمانهای خانگی برای جای جوش است. ژل آلوئهورا را مستقیماً روی پوست بمالید و اجازه دهید خشک شود.
عسل: عسل خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد و به بهبود بافت پوست کمک میکند. 3 قاشق عسل را با یک قاشق دارچین مخلوط کرده و در مایکروویو حرارت دهید تا بهخوبی مخلوط شوند. پس از سردشدن ماسک، آن را به صورت مستقیم روی جای جوش بمالید و پس از 15-20 دقیقه بشویید.
همانگونه که اشاره شد، روشهای خانگی تاثیر اثباتشدهای روی جای جوشهای شدید و حتی متوسط ندارند؛ اما به طور کلی میتوانند وضعیت پوست را بهبود بخشیده و التهاب آن را کاهش دهند. قبل از استفاده از هر روش خانگی برای درمان جای جوش، از جمله اگر پوست ظریف و حساسی دارید، لازم است تا با پزشک متخصص مشورت نمایید.
بیشتر بخوانید : هر آنچه باید درباره درمان قرمزی جای جوش با لیزر جنسیس بدانید.
هزینه درمان جای جوش در اصفهان
هزینهی درمان جای جوش در اصفهان به عوامل مختلفی مانند نوع جای جوش، شدت و میزان آسیب پوست، نوع درمان انتخاب شده، تخصص و تجربهی پزشک و تعداد جلسات درمانی وابسته است. برای آگاهی از هزینهی درمان جای جوش در اصفهان، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرده و پس از بررسی وضعیت پوست خود، از بهترین روش درمان جای جوش و هزینهی آن آگاه شوید.
سوالات پرتکرار کاربران درباره درمان جای جوش
1- چند جلسه میکرونیدلینگ برای بهبود جای جوش لازم است؟
برای بهبود جای جوش معمولا به 3 تا 6 جلسه میکرونیدلینگ نیاز است. تعداد جلسات با توجه به شدت آسیب پوست و پاسخ بدن بیماران به درمان ممکن است کمتر یا بیشتر شود.
2- بهترین روش درمان جای جوش یا اسکار آکنه کدام روش است؟
نمیتوان روشی را بهعنوان بهترین روش درمان جای جوش عنوان کرد. برای آگاهی از بهترین روش برای رفع اسکار آکنه لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید و پس از معاینهی پوست و بیان انتظاراتتان، از بهترین روش درمان جای جوش بر اساس وضعیت خود آگاه شوید.
3- کدام روش برای درمان جای جوش دائمی است؟
روشهایی مانند لیزرتراپی، میکرونیدلینگ و لایه برداری پوست برای مشکلات پوستی نتایج طولانی داشته و برای جای جوش میتوانند نتایج دائمی ایجاد کنند.
4- آیا پس از درمان جای جوش یا اسکار آکنه امکان بازگشت ضایعات پوستی وجود دارد؟
بسته به اینکه از چه روشی برای درمان جای جوش استفاده شده است ممکن است پس از مدتی ضایعات پوستی دوباره قابل مشاهده باشند. برای مثال، تزریق ژل برای جای جوش نتایج موقتی دارد و پس از جذب ژل توسط بدن، دوباره پوست به شکل اولیه باز میگردد.
5- آیا روشهای خانگی درمان جای جوش برای همه نوع آن موثر است؟
خیر، روشهای درمان خانگی جای جوش بیشتر روی اسکارهای خفیف تا متوسط موثر هستند و تاثیر چندانی روی جای جوش شدید ندارند.
6- اگر لازم باشد از روش های ترکیبی درمان جای جوش استفاده کنیم آن روش ها کدامند؟
استفاده از روشهای درمانی ترکیبی مانند سابسیژن و تزریق فیلر، لایه برداری شیمیایی و لیزر، میکرونیدلینگ و لایه برداری شیمیایی و ... میتوانند به افزایش تاثیرگذاری هرکدام از روشها منجر شوند.
7- بهترین درمان برای اسکار آکنه فرورفته کدام روش است؟
انتخاب بهترین روش درمان اسکار آکنه فرورفته به عوامل مختلفی از جمله عمق و اندازه اسکار، نوع پوست و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد؛ اما به طور کلی، لیزردرمانی، میکرونیدلینگ، سابسیژن و تزریق فیلر و چربی بهترین نتایج برای اسکار آکنه فرورفته را به دنبال دارند.
8- آیا درمان جای جوش با آراف فرکشنال امکان پذیر است؟
آراف فرکشنال برای درمان جای جوش با استفاده از امواج رادیوفرکانسی باعث تحریک تولید کلاژن و بهبود بافت پوست میشود. این روش کمتهاجمی با کاهش ظاهر فرورفتگیها و یکدست کردن سطح پوست، به تدریج جای جوشها را محو میکند. درمان معمولاً به ۳ تا ۶ جلسه نیاز دارد و عوارضی مانند قرمزی و تورم خفیف که طی چند روز برطرف میشود، دارد. رعایت مراقبتهای پس از درمان برای دستیابی به بهترین نتایج ضروری است.
نتیجه گیری
روشهای مختلفی برای درمان جای جوش وجود دارند که میتوانند باعث بهبود زیبایی و افزایش اعتمادبهنفس افراد شوند. با وجود روشهای مختلف درمانی، مناسب ترین روش بر اساس نوع پوست و شدت جای جوش انتخاب میشود و برای این کار، مراجعه به پزشک متخصص ضروری است. هر روش درمانی، از لیزر و میکرونیدلینگ گرفته تا روشهای خانگی، مزایا و محدودیتهای خود را دارند؛ بنابراین، برای بهرهمندی از بیشترین مزایای این روشها و کاهش آسیب و عوارض آنها، مشورت با پزشک متخصص پوست توصیه میشود. همچنین رعایت نکات مراقبتی قبل و بعد از هر نوع درمان میتواند به اثربخشی بیشتر و بهبود سریعتر پوست کمک کرده و نتایج طولانیمدتی را برای هر روش درمانی در پی داشته باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، بن بست پارکینگ عمومی توحید ، مجتمع آسمان ، طبقه چهارم
تلفن : 36260819 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
مزایای آر اف فرکشنال برای درمان اسکار آکنه
تاریخ انتشار : 1401-07-10تاریخ بروز رسانی : 1401-07-13 -
تأثیر دستگاه آی پی ال در درمان جای جوش
تاریخ انتشار : 1401-11-12تاریخ بروز رسانی : 1403-10-06 -
درمان قرمزی جای جوش صورت با لیزر جنسیس
تاریخ انتشار : 1403-09-25تاریخ بروز رسانی : 1403-10-06 -
سابسیژن روشی مؤثر برای درمان جای جوش عمیق
تاریخ انتشار : 1401-09-25تاریخ بروز رسانی : 1403-10-06 -
درمان جای جوش با لیزر CO2
تاریخ انتشار : 1401-06-30تاریخ بروز رسانی : 1401-07-03
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .