درباره بیماری پوستی پسوریازیس چه میدانید؟
پسوریازیس، یک اختلال پوستی رایج است که در آن پچ های فلس مانند برآمده ایجاد می شود. سلول های مرده و آسیب دیده پوست انسان دائم در حال ریزش هستند و سلول های سالم و جدید جایگزین آنها میشوند؛ اما در این بیماری به دلیل سیگنال ها و دستورات اشتباهی که به سلول های پوستی میرسد، سلول ها با سرعتی بسیار بیشتر از ریزش سلول ها، تولید میشوند. به این ترتیب پسوریازیس سبب پوسته پوسته شدن پوست میشود و ظاهری نامناسب به پوست فرد می دهد. پسوریازیس از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود و مانند انواع دیگر این بیماری، علت آن به طور دقیق تشخیص داده نشده است. پزشکان معتقدند که وجود اختلال در سیستم ایمنی موجب تولید بیش از حد سلول های پوستی و تشکیل پچ های های فلس مانند در پوست می شود.
برای تشخیص و درمان بیماری های پوستی، همچنین حفظ زیبایی و جوانسازی پوست، بهترین راه، مراجعه به متخصص پوست و مو است. همشهریان گرامی! شما میتوانید در صورت نیاز، به کلینیک پوست، مو و لیزر دکتر فاطمه عندلیب در اصفهان مراجعه نمایید و از خدمات این مرکز بهره مند شوید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر عندلیب با شماره تلفن 36260819 تماس حاصل فرمایید.
علت پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری ژنتیکی است، در نتیجه ژن این بیماری از بدو تولد با بیمار همراهی میکند. البته هنوز علت اصلی ایجاد این بیماری مشخص نشده است؛ اما برخی از عوامل میتوانند شدت آن را در بدن افزایش داده و احتمال ابتلا به پسوریازیس را بالا ببرند. اصلیترین علت هایی که میتوانند بیماری پسوریازیس را در بدن ایجاد کنند از قرار زیر هستند:
- ژنتیک : معمولاً نیمی از بیمارانی که به این مرض پوستی مبتلا میشوند، سابقه خانوادگی داشتهاند. در این دسته از افراد پسوریازیس ممکن است از سنین پایین ایجاد شود.
- استرس : استرس یکی از عواملی است که میتواند شدت پسوریازیس را افزایش دهد؛ به همین دلیل به این دست از بیماران توصیه میشود که تا حد امکان آرامش روانی خود را حفظ کنند.
- هورمونها : هرچند هنوز مشخص نیست که هورمونها چه تأثیری بر روی بیماری پسوریازیس دارند؛ اما معمولاً این بیماری از سنین بلوغ خود را نمایش میدهد. به علاوه بارداری هم ممکن است شدت آن را افزایش دهد.
- جراحتهای عفونی : همه قسمتهای بدن که دچار آسیبهای فیزیکی یا شیمیایی شدهاند در معرض این بیماری هستند. عفونی شدن جراحتها میتواند بیماری پسوریازیس را شدت دهد.
- داروها : برخی از داروها هستند که میتوانند باعث افزایش شدت پسوریازیس شده و یا سرعت پیشرفت آن را افزایش دهند. از مهمترین این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای ضد مالاریا
- لیتیم
- داروهای فشار خون که برای مسدود کردن رسپتور بتا استفاده میشوند.
- علاوه بر این قطع مصرف برخی از داروها هم میتواند شدت بیماری را افزایش دهد که از مهمترین آنها میتوان به کورتیکواستروئیدهای خوراکی و موضعی قوی اشاره کرد.
- چاقی : داشتن اضافهوزن یا چاقی شدید یکی از عوامل زمینهای ایجادکننده بیماری پسوریازیس است. علاوه بر این، ترکیب چاقی با این بیماری پوستی میتواند ریسک سکتههای قلبی و مغزی را هم افزایش دهد.
- مصرف دخانیات و الکل : نتایج تحقیقات علمی نشان داده است که رابطه مستقیمی بین پسوریازیس و مصرف نوشیدنیهای الکلی یا استعمال دخانیات وجود دارد.
علائم پسوریازیس
هر یک از انواع این بیماری پوستی علائم مخصوص خود را دارند؛ اما در بسیاری از آنها برخی از نشانهها رایج است و میتوان با مشاهده این علائم، ابتلا به بیماری را تشخیص داد. اصلیترین نشانههای ابتلا به بیماری پسوریازیس از قرار زیر هستند:
- فلسی شدن پوست
- ظاهر شدن پینههای زبر قرمز یا صورتی برآمده
- خشک شدن شدید پوست که حتی ممکن است باعث خونریزی شود.
- احساس خارش پوست و سوزش شدید بر روی نواحی خاصی از بدن
- احساس درد بر روی پوست
- ایجاد تاول بر روی لکههای پوستی که در موارد نادری اتفاق می افتد.
- برآمدگی و افزایش ضخامت ناخنها
انواع پسوریازیس
این بیماری انواع مختلفی دارد که به دسته های زیر قرار می گیرند:
- پسوریازیس پلاکی (علائم این بیماری ضایعات پوستی خشک، قرمز همراه با پوسته های نقره ای است. این بیماری در اندام تناسلی و بافت نرم داخل دهان نیز دیده می شود).
- پسوریازیس ناخن (علائم این بیماری فرورفتگی ناخن، تغییر رنگ ناخن و رشد غیرطبیعی آن است).
- پسوریازیس قطره ای (علائم این بیماری ضایعات قطره ای و کوچک بر روی دست و پاها و پوست سر است. این بیماری معمولاً در کودکی و نوجوانی دیده می شود و در اثر بیماری پانداس به وجود می آید).
- پسوریازیس معکوس (این بیماری پوست زیربغل، کشاله ران، اطراف سینه و ناحیه تناسلی را درگیر می کند).
- پسوریازیس پوسچولر (این بیماری معمولاً در ناحیه دست پا و نوک انگشتان رخ می دهد، این بیماری می تواند باعث تب شدید و اسهال شود).
- پسوریازیس اریترودرمیک (این بیماری در اثر آفتاب سوختگی شدید و عفونت های بدنی رخ دهد).
- پسوریازیس پوست سر (در این بیماری پوست سر تحت تأثیر قرار می گیرد و شوره شدید همراه با پوسته های خشک و قرمز بر روی پوست سر به وجود می آید).
- پسوریازیس مفصلی (در این بیماری علاوه بر بروز علائم پوستی مفاصل به شدت درگیر می شوند و درد زیادی به بیمار متحمل می کند).
عوامل تشدیدکننده پسوریازیس
- عفونت
- واکنش به برخی از داروها
- آسیب به پوست
- استرس
- آب و هوا
- عوامل دیگر (هورمون ها، سیگار، مصرف زیاد الکل)
تشخیص پسوریازیس
در برخی موارد، پسوریازیس ممکن است با سایر بیماریهای پوستی اشتباه گرفته شود. باید در نظر داشت که پوستههای ناشی از پسوریازیس خشک هستند و پوست نیز در این عارضه ملتهب است. به طور کلی بهتر است تشخیص دقیق این بیماری بر عهده پزشک باشد. معاینه فیزیکی اولین اقدامی است که انجام میشود. در مرحله بعد در صورت نیاز، بیوپسی یا نمونه برداری صورت می گیرد.
درمان پسوریازیس
درمان پسوریازیس بستگی به نوع و شدت بیماری دارد. افراد مبتلا به پسوریازیس باید از نرم کننده ها برای مرطوب نگه داشتن پوست در هنگام استفاده از سایر درمان ها استفاده کنند. این احتیاط می تواند به کاهش خارش و سوزش کمک کند و همچنین ممکن است تعداد ضایعات یا پلاک های ایجاد شده را کاهش دهد. پسوریازیس هیچ درمانی ندارد. هدف از درمان، کاهش التهاب و فلسها، کند کردن روند رشد سلولهای پوست و برطرف کردن پلاکها است. درمانهای پسوریازیس به ۳ دسته تقسیم میشوند:
۱. درمانهای موضعی
کرمها و پمادهایی که بهطور مستقیم روی پوست مالیده میشوند، میتوانند در کاهش پسوریازیس خفیف تا متوسط مؤثر باشند. درمانهای موضعی پسوریازیس عبارتند از:
- کورتیکواستروئیدهای موضعی
- رتینوئیدهای موضعی
- آنترالین
- آنالوگهای ویتامین D
- اسید سالیسیلیک
- مرطوبکننده.
۲. داروهای سیستمیک
افراد مبتلا به پسوریازیس متوسط تا شدید و آنهایی که بهخوبی به سایر انواع درمانها پاسخ ندادهاند، ممکن است به مصرف داروهای خوراکی یا تزریقی نیاز پیدا کنند. بسیاری از این داروها دارای عوارض جانبی شدید هستند و پزشکان معمولاً آنها را برای دورههای زمانی کوتاه تجویز میکنند. این داروها عبارتند از:
- متوتروکسات
- سیکلوسپورین (سندیمون)
- داروهای بیولوژیک
- رتینوئیدها.
۳. نور درمانی
در این روش درمانی از نور طبیعی یا فرابنفش (UV) استفاده میشود. نور، گلبولهای سفید بیشازحد فعال را که به سلولهای سالم پوست حمله میکنند و باعث رشد سلولی سریع میشوند، ازبین میبرد. پرتوهای UVA و UVB هردو میتوانند در کاهش علائم پسوریازیس خفیف تا متوسط، مفید باشند.
سفيد سازی بیکینی با ليزر اندولیفت در اصفهان توسط دکتر فاطمه عندلیب، متخصص پوست و مو، انجام می شود. شما می توانید جهت هماهنگی با مطب دکتر عندلیب از طریق تماس با شماره تلفن 36260819 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، بن بست پارکینگ عمومی توحید ، مجتمع آسمان ، طبقه چهارم
تلفن : 36260819 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بیماری زونا چیست و آیا زونا خطرناک است؟
تاریخ انتشار : 1401-04-18تاریخ بروز رسانی : 1401-04-20 -
بیماریهای پوستی دستگاه تناسلی زنان
تاریخ انتشار : 1401-05-26تاریخ بروز رسانی : 1401-05-29 -
علت راش های پوستی ناحیه تناسلی چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-05-29تاریخ بروز رسانی : 1401-05-31 -
انواع بیماریها و عفونت های قارچی پوست
تاریخ انتشار : 1401-08-12تاریخ بروز رسانی : 1403-04-08 -
بیماری لوپوس چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-04-05تاریخ بروز رسانی : 1403-06-30
نظرات کاربران درباره این مطلب :خداپناهی [ 1402-07-13 ]
من چند ماهه مبتلا شدم، با کوچکترین استرسی ناحیه تناسلیم پر از پسوریازیس میشه ، بعضی وقتا هم کف دستام در میاد
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .